Har du en AUTO-knapp på kameraet som du stort sett bruker? Da går du dessverre glipp av flere muligheter. Her er tre grunner til hvorfor du bør ta et endelig farvel med AUTO-knappen.

Du kjenner deg kanskje igjen? Du har et fint og flott kamera, men siden det er så mange knapper som er vriene å forstå, tenker du at det er best å bare la det stå på AUTO. Men når du velger AUTO overlater du viktige beslutninger til kameraet. For all del, kameraene blir stadig bedre, og kan gi deg fine bilder på automatiske innstillinger. Men ofte opplever du at resultatet ikke ble slik som du tenkte deg på forhånd. Det kan være skikkelig frustrerende!

AUTO-knappen kan gi deg problemer

Første steg på veien for å ta bedre bilder, er at du begynner å ta kontroll over kameraet. Her er tre grunner til at AUTO-knappen er den første innstillingen du skal gå bort fra:

  1. Du overlater viktige beslutninger til kameraet: Når du setter kameraet på AUTO, bestemmer kameraet hva slags eksponering du får. Det vil si hvor mye lys som slippes inn på kameraets bildebrikke. Et vanlig problem er at bildene blir for mørke. (Tips: Sjekk om du har denne knappen om du sliter med eksponeringen) Kameraet bestemmer om blitzen skal gå automatisk på eller av (husk at lyset er den viktigste stemningsskaperen), om du får en skarp eller uskarp bakgrunn og hvor raskt motivet fryses. Med andre ord overlater du til tilfeldighetene hva slags resultat du får. Ved å ta kontrollen selv øker du prosentdelen velykkede bilder.
  2. Du går glipp av kreative muligheter: Når kamera står på AUTO velger det ofte “trygge” gjennomsnittsverdier som blir hverken fugl eller fisk. Det blir for eksempel vanskelig å få bilder med en skikkelig uskarp bakgrunn eller at motivet blir helt frosset. Ved å ta kontrollen over innstillingene kan du gi bildene et mer kreativt utrykk.
  3. Det er vanskelig å videreutvikle seg: Å forstå hvordan kameraet tenker og hva slags resultater de ulike innstillingene gir, er vanskelig når kameraet står på AUTO. Når du får trent deg på de ulike innstillingene, vil du oppleve at du oftere fanger motivet slik du ønsker. Og det er det som gir glede og motivasjon videre!

Mer lesing:

Kan du lære deg fotografering bare i løpet av to kurskvelder?

Ikke start med kameramanualen når du skal lære deg fotografering

 

Om du tenker at du har lyst til å lære å utnytte mulighetene til kameraet bedre, vil jeg anbefale å ta et fotokurs. Det er mye enklere og triveligere å lære sammen med andre, enn på egenhånd. Sjekk gjerne ut mine fotokurs.

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.