Jeg tenkte å dele noen små og enkle tips på hvordan du kan ramme inn bildene dine selv.  Selv om rammemaker alltid gir alltid best resultat, kan man få til gode resultater ved innramming selv.

Å ramme inn ett bilde har to hensikter:

1. Det gir bildet et estetisk løft
2. Det beskytter bildet og forlenger levetiden.

Skal du skrive ut et bilde selv for innramming, er det viktig at du lar bildet tørke i minst 24 timer. Selv om det kjennes tørt ut med en gang det kommer ut av skriveren, frigjøres det gasser fra blekket under tørkeprosessen. Er du for utålmodig og rammer inn med en gang, kan gassene feste seg på glasset (ghost printing) og lage et skyggebilde. Det er ingen krise, for det lar seg tørke bort igjen, men det innebærer at du må demontere hele rammen igjen.

Slik rammer du inn bildet:

  • På ferdigrammer er ofte glasset matt og skittent. Så første steg før innramming er å vaske glasset på begge sider. Bruk vanlig vindusvask, f.eks blå JIF.  Start med å vaske glasset med glassrens og en fin mikrofiberklut.
  • Bruk alltid syrefri paspatur. Det hindrer at bildet kommer i berøring med glasset og gir også et estetisk løft.
  • Bruk kun syrefri tape når du skal feste bildet til paspatur. F.eks Nitto tape. En syrefri tape vil ikke bryte ned bildet. Jeg har brukt denne tapen på mange av bildene jeg rammer inn og fungerer bra. Men den er ikke sterk nok dersom bildet jeg skal ramme inn er stort og tungt, for eksempel en utskrift på 300 grams bomullspapir i formatet 40×60 cm. Når tapen er selvklebene (ferdig lim på seg som en vanlig tape) vil limet etterhvert tørke ut og gi dårligere festeevne. Derfor bruker jeg tape som man fukter lett med vann for å aktivere limet. Dette gir en enda bedre holdbarhet. Arkivprodukter.no har mange fine produkter til dette formålet.
  • Ikke bruk tape rundt hele bildet. Det hindrer at papiret får bevege seg ved endringer av temperatur og luftfuktighet gjennom året. Da vil du kunne få bukler i papiret som ikke lar seg fjerne.
  • Fest tapen på toppen av bildet på begge sider. Fest tapen først vertikalt og deretter horisontalt, slik at det danner en T-form mellom paspatur og bildet.
  • Deretter legger du bildet og paspaturen ned mot glasset. Ta en sjekk at det ikke har kommet støv eller rusk på bildet eller paspatur (for det gjør det nesten alltid!)
  • Deretter monterer du bakplaten til slutt. Sjekk også at bakplaten er syrefri. Hvis ikke bør du legge syrefri ark/kartong mellom bildet og bakplaten.
  • Bruk gjerne den syrefrie tapen å forsegle rammens bakside for å hindre at forurensning slipper inn i rammen. Du får også kjøpt egen papirtape til dette formålet, for eksempel hos Kem
  • Når du skal henge opp bildet så husk at UV-stråling er bildets verste fiende. Strålene bryter ned fargene på sikt. Derfor bør du unngå å henge bildet i direkte sollys.

 

På jakt etter noe vakkert å ha på veggen? Ta gjerne en titt på mine veggbilder!
Vil du lære deg å ta bedre bilder? Bli med på mine fotokurs!

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.