– Jøss, kan jeg få til det der med mitt kamera, spør en av deltakerene?
– Ja, ved å kunne overstyre kamera og at du selv tar valgene, kan alle speilreflekskameraer dette, sier jeg.

Vi befinner oss i kurslokalene til Kroken på Sørumsand hvor fotokurs for nybegynnere avholdes. Tema første kveld er hvordan vi beveger oss bort fra “Auto” og heller begynner å ta valgene på egen hånd for å få de effektene vi ønsker. Til tross for all moderene teknologi et kamera har, er det blender, lukker og ISO det fokuseres på. Ved å behereske disse tre områdene, åpner det seg mange nye muligheter for hvordan bildene kan bli akkurat slik du ønsker. Du kan få bilder med helt uskarp bakgrunn, fryse hurtige bevegelser og ta bilder bare ved hjelp av et stearinlys. For å nevne tre, av mange, muligheter.

Kamerateknikk og komposisjon hører sammen for å ta gode bilder. Det er tema neste kurskveld. Foruten klassiske komposisjonsregler, snakker vi om lysets egenskaper og tips til hvordan ta bedre bilder.

Mitt tips til deg som har speilreflekskamera er å lære seg de ulike innstillingene til kamera først og fremst. Ved å kunne blender (bestemmer dypbdeskarpheten), lukker (hvor rask eksponering er) og ISO (hvor lysfølsomt kamera er) har du mulighet til å ta bildene slik du – og ikke kamera – ønsker. Ikke minst er det viktig å ta bilder for å øve og utforske. Hvordan blir resultatet med de ulike innstillingene? Det er gjennom øvelse du virkelig lærer!

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.