Nå er det virkelig en god anledning til å skaffe seg et speilreflekskamera. Prisene synker og kvaliteten blir bare bedre og bedre

Fra å koste flere hundre tusen kroner (som et digitalt bakstykke gjorde den gang da), kan du få gode speilreflekskameraer fra noen tusenlapper og oppover.

Uten å bli for opphengt av utviklingen av antall megapiksler, er det først og fremst bildekvaliteten som har blitt bedre med nyere kameraer: mindre bildestøy, større dynamisk område (flere detaljer mellom lyst og mørkt) og flere detaljer. Forskjellen mellom et gammelt digital speilrefleks og et nytt, er stort.

Et lite kompaktkamera kan være vel og bra, men det er med speilrefleks du har mulighet til å ta et stort skritt på veien til bedre bilder. Et speilreflekskamera gir deg mulighet til å bestemme mer selv, det har raskere autofokus og du kan bytte mellom ulike objektiver. Det aller beste med speilrefleks er muligheten til å få skikkelig fine, uskarpe bakgrunner, som fremhever hovedmotivet.

Ulempen? Det er tyngre og tar litt større plass.

Mange bruker mobiltelefonen til å ta bilder. Ingenting galt med det. Det beste kamera er tross alt det du har med deg. Men kvalitetsmessig kan det ikke måle seg med et speilreflekskamera. Spesielt når det kommer til lysmåling, er min erfaring at de aller fleste mobiltelefoner kommer til kort. Er det litt vanskelig motiv, for eksempel en person foran en himmel eller vindu, blir himmelen riktig eksponert, men personen blir alt for mørkt. Med en mobiltelefon har du få muligheter til å korrigere for dette. Du kan bruke den innebygde blitzen, men hvor pent blir det?

Denne vinteren og våren har vært hektiske etter at jeg startet med fotokurs for nybegynnere. Det er mange som har skaffet seg et speilreflekskamera, men aldri har lært seg helt skikkelig å bruke det. På fotokursene har vi fokusert på muligheter, men likevel det enkle, og jeg tror ingen på som har gått på kursene setter kameraet på “grønn auto” igjen. Vårt motto er: Du er sjefen – både over kamera og motivet.

1. og 3. april er vårens siste fotokurs. Men jeg har mange spennende planer for fortsettelsen.

Fortsett å ta bilder! God fotografering.

Avisomtale fra fotokursene

Hyggelig omtale i Indre Akershus Blad om fotokursene denne måneden.

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.