Om ikke mange dagene starter julehøytiden, og det er også høytid for fotografering. Her har du fem smarte tips for å ta bedre julebilder.

1. Fortell en historie: Altfor ofte tar vi bilder av det alt for opplagte: Nissen, julemiddagen og gaveåpningen. Forsøk heller å fortelle en historie med bildene dine. Pynting av treet, fra den lange ventetiden på dagen, til forberedelsene på kjøkkenet, når gjestene ankommer…

2. Gå nærme: Ikke sitt passivt helt bakerst i sofaen og løft kameraet opp over hodet og knips. Da får du med veldig mye uinteressant i motivet og det blir rotete. Forsøk heller å gå nærmere for å fange ansiktuttrykkene til gjestene.

3. Ikke vent til gjestene har spist opp: Ingenting er vel verre enn brydde gjester med mat i munnen når du kommer på at du skulle tatt et bilde. Skal du ta bilder ved middagsbordet, så gjør det FØR gjestene begynner å spise. Ikke glem å inkludere deg selv heller. Alle kameraer har en selvutløser, og plasser kameraet på stativ eller et annet egnet sted. Gjør dette klart 10 minutter før man setter seg til bords, slik at du unngår at maten blir kald mens du fikler med kameraet :-)

4. Forsøk uten blitz:  Å la kameraet bestemme på automatikk, gjør at det nesten utelukkende vil fyre av blitzen. Med innebygd blitz blir resultatet  ofte et kritthvitt ansikt og en mørk bakgrunn, og med samme lyssetting som en kopimaskin. Det gjør det vanskelig å formidle den naturlige stemningen. Alle nyere kamera har muligheten for å ta gode bilder innendørs selv uten blitz og uten nevneverdig bildestøy. For å få til dette må du stille ISO-verdien i kameraet ditt på et høyt nivå. Det gjør at mer lys blir fanget på bildebrikken. Sjekk at lukkertiden ligger på rundt 1/125 sekund for å unngå uskarpe bakgrunn. Still blender på største blenderåpning (lavest tall) for  å slippe inn mest mulig lys på bildebrikken. Enklest er det å sette kamera ditt på blenderprioritet (les bruksanvisningen), og justere opp ISO til du får rask nok lukkertid.  Kanskje kan det virke litt komplisert, men når du først lærer deg å gå utenom automatikken, får du mer kontroll og muligheter.

5.  Ta øyeblikksbilder: De beste bildene er de som skjer spontant, så sørg for å ha kameraet skuddklart ved siden av deg.

Lykke til og ha en god jul!

Vil du lære mer? De første fotokursene er fulltegnet, med nye datoer er satt opp.på fotokurs fra CW.

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.