– Folk tåler ingen ting lenger. Før satt vi fyr på bildene. Menn i voksen alder satt på gangen og gråt, sier han, før han dissekerer 75 bilder som deltakerne har hatt med seg under første bildekritikk. Velkommen til Osloworkshop med Morten Krogvold – som jeg frivillig har blitt med på.

Morten Krogvold er en av de største fotografene vi har i Norge. Og han er beryktet for å være dønn ærlig og brutal i tonen. Men det var før, i følge ham selv. Nå har han blitt mye snillere. Men han krever fremdeles mye av deltakerne.

– Vi klarer mer enn vi tror! At vi må sove syv timer hver dag er bare noe vi tror, fordi vi har blitt fortalt det, sier Krogvold på åpningskvelden. Dette blir fire intense dager, tenker jeg.

Jeg er blitt snillere, sier Krogvold, før han dissekerer 75 bilder på rekke og rad.

Modningsprosess

Jeg har ventet en god del år før jeg har meldt på workshopen hans. For han river deg ned, for så å bygge deg opp, har jeg blitt fortalt. Jeg meldte meg på for å få inspirasjon og videreutvikle min stil. Allerede under første forelesningen blir du dratt inn i Krogvolds univers. Han tegner en stjernehimmel med sitater fra Leonardo da Vinci, Dostoyevsky, de gamle grekerne, norske forfattere og de store ikonfotografene.

Og for å være ærlig: I dette universet føler jeg meg liten.

Du må brenne for det

Under Osloworkshop med Morten Krogvold velger du selv hvilket prosjekt du vil jobbe med. Om du vil ta gatefotografi, portrett, natur eller dokumentar spiller ingen rolle.

– Men du må brenne for det, sier Krogvold.

Deretter blir vi sendt ut i Oslos gater for å fordype oss. Tankene svirrer i hodet. Gir ned. Tenke før du trykker ned utløserknappen. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å jobbe videre innenfor portrettsjangeren. Det er det jeg brenner for.

Etter fotografering, utvelgelse og redigering er det tilbake til studio A7. Det er blitt midnatt, men det full aktivitet. Morten Krogvold danser mellom deltagerne for å gi sine råd og synspunkter. Ikke uventet finner Krogvold ting som kan forbedres i mine bilder.

– Betyr disse bildene mye for deg? 
– Ja, svarer jeg.
– Da forsøker du på nytt i morgen, sier han. 

Opp en divisjon

Etter noen timers søvn er det klart for en ny dag. Ny forelesning. Nye tanker. Og mer inspirasjon. Deretter er det ut for å fotografere på nytt. Perfeksjonere gårsdagens fotoshoot, før jeg går i gang med neste fotografering.  For alle deltakerne har Krogvold ett mål, og det er at vi skal heve oss med et par divisjoner.

– Alle har en skaperevne i seg. Men mange bruker den ikke, sier han.

Her er det bare forsøke på nytt!

Pølser og vin

Sent lørdag kveld vender jeg tilbake i studio. Det er høy musikk i lokalene, det serveres pølser og vi drikker vin. Krogvold gjennomgår bildene på nytt og plukker ut det bildet han mener skal printes ut og rammes inn for å bli presentert på spontanutstillingen i Dagligstuen på Hotel Continental søndag ettermiddag.

Vi har fotografert, diskutert, blitt kritisert, drukket vin, hørt på musikk, blitt sendt ut igjen for å forsøke på nytt.

Bildeutvelgelse til utstillingen.

Mental berg og dalbane

I mål med spontanutstilling på Hotel Continental.

Søndag klokken 13.00: Sammen med bilder av Munch plasserer vi etter Krovolds regi de utvalgte bildene rundt på bord og stoler i Dagligstuen, før Krogvold ønsker velkommen til de fremmøtte. I tur og orden trekker han frem deltakerne og presenterer bildet deres. Jeg står sammen med de andre deltakerne og vi er enige: Krogvold eier rommet, og vi er imponert over at han husker alle diskusjoner og fortellinger rundt hvert eneste bilde.

Så tar han fram mitt bilde og sier:

– Et vidunderlig bilde med en fantastisk story. For her sitter denne urbane vakre kvinnen i elegant positur. Men oppe til høyre ser vi fiskeren med pipe som må være ett av de mest reproduserte bildene i Europa. Det å være betrakter, er  like viktig som å være fotograf. Jeg tenker: Dette portrettbildet er en historie om generasjoner. Hun er nå. Men bak er en bestefar eller oldefar som også hun er en del av.

Jeg merker at jeg er helt utladet der jeg står. Full av nye inntrykk og motivasjon. De siste dagene har vært en mental berg og dalbane. Fra tvil og frustrasjon, til glede og tilfredsstillelse. Det som slår meg mest er at Morten Krogvold har en unik evne til å se hver enkelt deltaker og få frem det beste i oss!

Det ble fire intense dager i Oslo. Slitsomme, lærerike og fantastiske dager er over. Vi har fotografert, diskutert, blitt kritisert, drukket vin, hørt på musikk, blitt sendt ut igjen for å forsøke på nytt. Vi har rett og slett hatt det supert med Krogvold til sent på natt hver dag – han har en unik evne til å se hver enkelt deltaker og få frem det beste i oss. Jeg er sliten, men har fått masse ny inspirasjon!

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.