Det beste kamera er det du har med deg. Med det utgangspunktet lot jeg speilreflekskamera ligge hjemme, og tok med meg mobilkamera til Roma isteden. Ble det et valg jeg kom til å angre på?

Det beste kameraet er det du har med deg. Jeg gjentok ordene på vei til flyplassen. For dette har jeg sagt mange ganger når jeg holder fotokurs.

For det spiller egentlig ikke så stor rolle hva slags kamera du har når du skal ta bilder. Kameraene på mobiltelefonene blir stadig bedre, de har fått høyere oppløsning og mindre bildestøy. Derfor hadde jeg bestemt meg for å teste ut hvordan det bare var å fotografere med mobiltelefon. Og for at jeg ikke skulle kunne ombestemme meg midt under reisen til Roma, lot jeg mitt vanlige speilreflekskamera ligge hjemme.

30 kilo fotoutstyr har blitt til 188 gram

Vanligvis er hele bilen fylt av utstyr når jeg er på fotooppdrag for kunder. Blitzer, stativer, bakgrunner, objektiver, softbokser… Alt for å kunne møte enhver tenkelige situasjon som skulle oppstå. Nå sitter jeg kun med 188 gram i hånden. Det er en Iphone 7 plus med 12 megapiksler, som har to ulike objektiver innebygd. Et objektiv for vidvinkel og et objektiv for tele. Mobilen har høstet gode kritikker for bildekvaliteten, så jeg må innrømme at jeg også gledet meg til denne personlige testen.

RAW kan redde bildene dine

Nå kan du også ta bilder i RAW-format med mobilen. Det betyr at kamera fanger alle detaljer og bevarer dataene. Motsatt er det med JPG. Dette filformatet kvitter seg med overflødig data med en gang den lagrer filen.  Den store fordelen med å fotografere med RAW-format er at du senere kan hente ut detaljer i bildet når du redigerer. Du kan lysne opp i skyggene og hente fram detaljer i høylyset. Du kan i etterkant også endre på hvitbalansen. For eksempel hvis bildet har blitt veldig gult, endrer du dette enkelt. Siden JPG ikke har lagret disse ekstra dataene, får du ikke slike muligheter.

Enkelt å redigere bildene

På forhånd hadde jeg installert appen Lightroom på mobiltelefonen. Her kan jeg redigere alle bildene på mobilen, og har du Lightroom installert på datamaskinen vil bildene synkroniseres rett over hit. Fordelen med RAW er at du også kan arbeide «ikke destruktivt». Det vil si at du alltid kan vende tilbake til originalen om du angrer på noen av justeringene du har gjort.

Og dette er konklusjonen

Etter å ha ruslet gatelangs i Roma i fem dager, er det tid for å oppsummere i tre punkter:

  1. Kan fotografere uoppdaget
    Siden mobilen er så liten, er den første erfaringen at jeg nærmest kan fotografere uoppdaget. Det er ingen som legger merke til hva jeg driver med. Jeg ser ut som alle andre turister. Det er et perfekt utgangspunkt for gatefotografering.
  2. Ikke så nøye hva slags kamera du har
    Gode bilder dreier seg mye mer enn hvilket kamera du har. Det er ikke kameraet som tar gode bilder, det er fotografen. Det handler om å se godt lys, komponere godt og forsøke å fortelle en god historie. Her merker jeg ikke så stor forskjell mellom et mobilkamera og et speilreflekskamera. Å fotografere med mobilkamera er også god trening. Det blir “back to basic” når du ikke skal tenke på kamerateknikk, men kun fokusere på lys, komposisjon og en historie.
  3. Vanskeligere å ta kontroll
    Det jeg ikke likte så godt med å bruke mobilkamera er at det er tregere å bruke enn et speilrefleks. Autofokusen er tregere, som gjør det vanskeligere å ta øyeblikksbilder. Jeg opplevde flere ganger å gå glipp av motiver, fordi mobilen ikke klarte å stille fokus raskt nok. Det er også vanskeligere å ta kontroll over mobilkamera. Hvis du for eksempel skal over- eller undereksponere, må du peke på skjermen for å åpne de ulike innstillingene og det tar fort litt tid. Skal jeg sammenligne bildekvaliteten mellom mobilkamera og speilrefleks, er nok speilrefleks fremdels en god del bedre. Det er mindre bildestøy når det er dårlig lys og detaljnivået er bedre. Men jeg tenker at den tekniske bildekvaliteten ikke er det viktigste når du fotograferer med mobiltelefon. Det handler mer om fordelen med å alltid ha kamera med seg i lomma, gleden over å ta spontane bilder og gå på motivjakt! Med det utgangspunktet angrer jeg ikke på valget mitt.

Bli med på kurs i mobilfotografering!

Ønsker du å lære mer om hvordan du tar bedre bilder med mobilen? Bli med på kurs i mobilfotografering og lær deg hvordan du kan ta bedre bilder, uansett kamera! Sjekk ut mitt nye kurstilbud her!

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram for å få flere historier bak kamera!

Under kan du se bilder fra turen, kun tatt med mobilkamera
(klikk på bildene for større versjoner)

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.