Hva sier du når ett av kameraene nekter å bruke det ENE objektivet, mens alle andre objektiver fungerer fint? Og på det andre kameraet fungerer alle objektiver – også det som IKKE fungerte på det første? Forvirret? Jeg også.

Jeg må innrømme at dette er første gang jeg har fått problemer med ett Nikon-kamera. Jeg har ett Nikon 85 mm f/1.8 objektiv som fungerer ypperlig til portretter, og som brukes med jevne mellomrom. Men for ett par dager siden når jeg monterte dette objektivet, stod det bare FEE på displayet. Jeg har fått denne feilen før, når jeg har glemt å låse blenderringen på objektivet til minste blenderåpning (i dette tilfellet f/16). Alle Nikons objektiver er kompatible med dagens kameraer, men på nyere objektiver finnes ikke denne blenderringen

.Error F-ee Nikon

Det er alltid en eller annen på denne kloden som har strevd med tilsvarende problemer – og Google er det beste verktøyet til å finne dem. 64 400 00 resulater for å være helt korrekt. Rådene var punkt 1) låse blenderringen til minste blender, 2)rense kontaktene på objektivet og kamera og 3) oppdatere firmware på kamera. Jeg forsøkte alt dette i går kveld – uten nytte – og konkluderte med at objektivet hadde gått i stykker.

I dag, bare sånn for å være helt sikker i min konklusion, testet jeg objektivet på et tilsvarende kamera. Og der fungerer det!

Nytt søk på Google, og dypt inne på en forumside, finner jeg én som har opplevd tilsvarende. Han lovte å oppdatere når han fant en løsning på problemet. Det var to år siden.

Så da er det bare å sende inn kamera til reperasjon… Heldigvis har jeg veldig gode erfaringer med Video og Camerateknikk ASfra tidligere. Den gangen var det et blenderproblem på mitt Fujifilm X100 (sticky aperture). Ble sendt inn på en mandag og levert med bud på døra torsdag morgen – samme uka! Det synes jeg fortjener skryt.

Dette skal ikke være en sånn “teknisk-problem-blogg”, men jeg tenkte jeg skulle dele. For det det kan jo være en eller annen som opplever det samme problemet senere og som forsøker å finne svar. Så dette er mitt bidrag til Google.

Jeg skal love å fortelle hvordan det går når kameraet kommer tilbake fra sykehuset!

10 kniver i hjertet, kors på halsen.

18.8.2013: Her kan du lese hvordan det gikk med FEE-erroren.

Error F-ee Nikon

FEE feilen løses (vanligvis) enkelt med å vri blenderringen mot det største tallet og låse det fast. Her er det belnder 16, som også tydelig er markert med en annen farge. Låsen ser du rett over blender 2.8.

Error F-ee Nikon

Det kan også være at kontaktene er skitne, da er løsningen å bruke elektronikkrens på en Q-tips og tørke forsiktig over kontaktene. På dette objektivet kontaktene de fire pinnene, pluss en, ytterst på objektivet.

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.