Har du opplevd at når du tar bilder ute nå på vinteren, blir ikke snøen hvit, men grå og skitten? Lær deg å bruke +/- (EV) knappen og få riktig eksponering på sekunder!

Lysmåleren i kameraet fungerer bra i mange sammenhenger, men noen ganger blir ikke resultatet slik vi ønsker. Et eksempel er når det er snø ute, blir ofte bildene for mørke – snøen blir skitten og grå. Årsaken er at lysmåleren baserer seg på en gjennomsnittlig refleksjon av lyset. Noen smarte herrer har funnet ut at et gjennomsnittlig motiv reflekterer 18 prosent grått. Kamera vet ikke hva den tar bilde av, og (under)eksponerer den lyse snøen ned til gjennomsnittsverdien. Det samme skjer hvis du fotografer f.eks en sort bakgrunn. Den vil den ikke bli sort, men grå. Årsaken er den samme, kameraet (over)eksponerer til gjennomsnittsverdien.

Derfor er det så utrolig greit å raskt kunne ta kontrollen over eksponeringen med pluss/minus knappen, som betyr eksponeringskompansasjon (EV). Denne knappen finnes på de fleste speilreflekskameraer og avanserte kompaktkameraer. Sjekk bruksanvisningen din eller se på kameraet ditt om du kan finne denne hendige knappen.

Når du skal ta bilde av snø, ønsker du å slippe inn mer lys. Når du slipper inn mer lys, blir bildet lysere. Og når bildet blir lysere, blir snøen hvit. For å få til det, vrir du knappen/stiller verdien mot pluss (+). En god verdi for å få snøen riktig er pluss 1 til 2 eksponeringstrinn.

Et tips til slutt: Husk å stille tilbake EV-knappen når du er ferdig, ellers så vil alle bildene senere også bli overeksponert.

Vil du lære mer smarte triks? Meld deg på vårens fotokurs hos CW foto!

Under kan du se noen bildeeksempler:

Skjermbilde 2015-02-01 kl. 19.32.03

Bildeeksempelet over er hentet fra fotokurset, hvor jeg forklarer dette i dybden. Bildet til venstre er tatt på automatikk, og her dominerer snøen mye av motivet. Kameraet forsøker å få snøen “riktig” eksponert, men klarer ikke å registrere personen som utgjør en liten del av motivet (men som for oss er det viktigste likevel). Resultatet er at snøen og ansiktet blir altfor mørkt. Ved å overeksponere med EV-knappen blir snøen – og ansiktet – riktig eksponert. Et annet eksempel er å forsøke å stille opp en person foran et vindu – uten å bruke blits. Da vil også personen i de fleste tilfeller bli altfor mørk, mens bakgrunnen blir riktig eksponert. Her kan man også bruke EV-knappen!

 

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.