For 20 år siden tok jeg mine første steg inn i et mørkerom. Jeg hadde kjøpt et par filmer med sort/hvit film og skulle for første gang fremkalle de selv. Det var nesten litt magi.

Etter å ha stått i stummende mørke kunne jeg forsiktig åpne lokket på fremkallerboksen og trekke ut filmene for å ta første titt på negativene. Jeg husker jeg måtte være veldig forsikt for filmen var fortsatt våt, og kunne lett få riper. Hadde det blitt noen blinkskudd? Etter at filmene hadde tørket ferdig, ble det mange netter i mørkerommet for å kopiere bildene med NRK Nattradioen i bakgrunnen.

Jeg skal ikke skrive om digitalfotografiets fordeler denne gangen. Men i april i år erkjente jeg at jeg nok aldri kom til å bruke mørkeromsutstyret mitt igjen som hadde samlet støv på loftet i mange år. Jeg bestemte meg for å selge det. Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker på hvordan markedet var for slikt utstyr. Men analog film og kopiering i mørkerom lever i beste velgående. Det er til og med en egen gruppe på Facebook, Analog geeks, som består av norske entusiaster som lever og ånder for dette. Etter å ha annonsert utstyret på nettet, befinner det seg nå i Tromsø. Håper det kommer til å leve og glede noen andre i mange år fremover.

Jeg har startet med å digitalisere mine gamle negativer. Og dette er et av bildene som er skannet inn på nytt. Originalen henger fortsatt på veggen min. Når jeg fremstilte bildet den gang, ble kjolen håndkolorert med en spesiell fotomaling. I dag er det adskillig lettere med Photoshop. Men jeg synes fortsatt at analog fotografering gir et litt annet visuelt utrykk, enn dagens pixel-perfect-verden! Hva synes du?

Likte du innholdet?
Meld deg på mitt nyhetsbrev

Få gratis guide til bedre hverdagsbilder som velkomstgave når du melder deg på mitt nyhetsbrev! Jeg sender ut nyhetsbrev med  tips, inspirasjon og gode tilbud hver måned. Du kan når som helst melde deg av.